perjantai 27. huhtikuuta 2018

Yhdeksi päiväksi ja loppuelämäksi

Olen harkinnut tämän kirjoittamista jo pitkään, kerännyt vähän pohjainfoa ja harkinnut taas vähän lisää. Kyseessä ei ole mikään syvällisin mahdollinen pohdinta, mutta aihe joka koskettaa monen herkintä ja ehkä kauneinta päivää elämässä. Kyse on hääpäivästä ja siitä kuinka paljon morsian satsaa päiväänsä ja mitä kaikkea tehdään yhden päivän vuoksi. Olkoonkin, että päivä on ehkä se ikimuistoisin loppuelämäksi. Seurattuani keskusteluja aiheen ympärillä facebookin hää-ryhmissä sain ajatuksen koota asioita yhdeksi blogikirjoitukseksi. Oikeastaan aihe koskettaa muitakin kuin morsiamia, kaikkia meitä naisia, jotka tavalla tai toisella huolehtivat itsestään ja panostavat kukin tavallaan omaan ulkonäköön.Olen huomannut noita keskusteluja lukiessa, että jokainen morsian taatusti valmistautuu päiväänsä omalla tavallaan ja panostaa niihin asioihin, jotka kokee tärkeiksi ja itselleen sopiviksi. Sitten toisaalta taas on se toinen puoli, ne ulkopuoliset paineet ja odotukset, mitä pitää olla ja miltä näyttää hääpäivänään. Jokainen morsian luonnollisesti haluaa näyttää kauniilta ja sitä jokainen taatusti onkin riippumatta siitä, minkä verran on itseensä sijoittanut. Harkitsin tämän kirjoittamatta siksikin, että en halua millään tavoin arvostella kenenkään valintoja enkä taas puolustella omiani. Jokaisella on oikeus omiin valintoihin sen mukaan mikä tuntuu itselle sopivalta, luonnolliselta ja minkä verran pystyy taloudellisesti päiväänsä ja itseensä sijoittamaan. Sillä hintaa päivälle morsiamena tulee, jos menee tämän hetken trendien mukaan ja parantelee ulkonäköään "lisävarustein" ja korjaillen jo olemassaolevaa.

Tutkin tätä kirjoitusta varten eri kampaamoiden, kauneushoitoloiden ja kynsisalonkien hintoja täällä Oulussa. Hinnat ei siis ole missään tapauksessa minun omasta päästäni, vaan useamman palveluja tarjoavan tahon nettisivuilta kerättyjä hintoja. En halua paljastaa yrityksiä mistä hintoja olen koonnut ja en itse asiassa ottanut niitä edes ylös, koska en halua että eri palveluntarjoajat joutuvat tietämättään hintavertailuun. Hinnastot kun on suht hyvin kaikilla yrityksillä nettisivuillaan nähtävillä ja tarvittaessa jokainen voi itse tehdä hintavertailua omiin tarpeisiin. Hinnoissa kun on vielä todennäköisesti paikkakuntakohtaisia erojakin. Yritin koota tähän sellaisia palveluja, joita on tullut keskusteluissa vastaan ja joita morsiammille tarjotaan. Toki kaikille muillekin. Ja sitten itse asiaan eli kaunistamme itseämme tällaisilla palveluilla ja keskimäärin näillä hinnoilla:

Hiukset
Hääkampaus 130-170€, lisäksi hinnoittelua on myös tuntiveloituksella n.70€/tunti. Hääkampaus sisältää vaihtelevasti koekampauksen tai kampauksen suunnittelun ilman koekampausta. Kampauksen lisäksi hiuksiin voisi laskea myös leikkauksen ja värjäyksen, jotka useat tekevät ennen juhlapäiväänsä, mutta niiden hintojen laskeminen on sellainen sillisalaatti (vappu tulossa :)), koska palvelut on hinnoiteltu värjäyksissä hiusten pituuden ja värjäystekniikan mukaan. Hiusten pidennyksetkään ei ole mikään harvinainen satsaus juhlapäivään, mutta näidenkin hintojen laskeminen kampaamotyönä on melkoinen mahdottomuus käytetyn ajan ja materiaalin vuoksi. Keskimääräinen hinta työlle oli n.70€/tunti ja materiaalit päälle. Eräällä kampaamolla oli ilmoitettuna lähtöhinta pidennyksille 660€. Edullisempi vaihtoehto on klipsipidennykset, joiden hintoja en edes etsinyt.

Vaatii ehkä hieman vielä harjoitusta..

Kasvot
Aloitetaan kasvojen osalta kasvohoidoista. Valitsin hoidoista eri hoitoloista kosteuttavan kasvohoidon, joissa osassa oli ilmoitettu myös hoidon sisältö, osassa vain hinta. Käytettävät tuotteen myös vaihtelee. Hinnat 70-110€.
Häämeikin hintaan kuului kaikissa katsomissani paikoissa koemeikki, hinnat vaihtelivat 70-110€ välillä. Halvin liikkeen tarjoama palvelu oli koemeikin kanssa 50€.
Häämeikistä ja kampauksesta on saatavilla myös erilaisia paketteja erilaisilla sisällöillä, esimerkiksi lisänä volyymiripset, geelikynnet ja sulhasen laittaminen juhlakuosiin. Näiden pakettien hinnat vaihtelee sisällön mukaan n.300€ ylöspäin.Ripset ja kulmat
Edullisin vaihtoehto laittaa ripset ja kulmat juhlakuntoon on niiden värjäykset, hinnat keskimäärin n. 35€. Ripsien pidennykset ja tuuhennokset (sanotaanko sitä edes noin?) on jo niin arkipäivää, että ne löytyy monelta jo pitemmältä ajalta ennen juhliakin, mutta niille jotka satsaavat niihin vain juhlapäivää varten, otin vain uusien ripsien hinnat ja niistäkin volyymiripsien hinnat. Eli uudet volyymiripset 120-160€.
Kulmissa on myös erilaisia vaihtoehtoja, joista tällä hetkellä suosituin taitaa olla microblading, joissa hinnat vaihtelevat 180-330€. Kulmiin löytyi hintoja myös pigmentoinnin nimellä ja ymmärtääkseni tekniikka ja toteutus on näissä erilainen ja niin olivat hinnatkin. Pigmentoinnin hinnat olivat 400-490€ välillä. Toki voi olla, että kyseessä on ihan sama palvelu eri nimillä ja olen itse näistä pihalla kuin lumiukko. Kulmien microblading ja pigmentointi on sellainen pysyvämpi muutos kasvoilla, vähän kuin tatuoinnin ottaminen, että lähtisin tähän hyvin harkiten, ainakaan yhtä päivää ajatellen. Aina on kuitenkin se riski, ettei lopputulos ole toivotunlainen tai toimenpide muuttaa kasvoja tavalla, josta et pidä tai tunnista itseäsi.
 
Kynnet
Nyt päästiin minulle tärkeimpään asiaan eli kynsiin. Kaikista muista palveluista olen valmis karsimaan, osasta ihan pakosta ja osasta taloudellisista syistä, mutta kynnet on minulle Se Juttu. Omiin valintoihin palaan hiukan myöhemmin. Kynsiin voi panostaa monella tapaa tai juhlia ihan naturellina, mikä itsestä hyvältä ja omalta tuntuu. Edullisin panostus on ostaa mieluisen sävyistä kynsilakkaa ja lakata kynnet itse. Hieman enemmän panostusta ja kestoa kynsiin saa geelilakkauksella ammattilaisen tekemänä. Hinnat lakkauksilla vaihtelee melko suuresti riippuen tuleeko kynsille vain väri vai väri koristeluineen eli keskimäärin 35-55€. Tästä vielä kestävämpi vaihtoehto on oman kynnen geelaus, jossa kynnet saa paksumman geelipinnan, mutta ei lisää pituutta. Näyttävimmät kynnet saa rakennekynsillä, joissa kynnen mittaa ja muotoa voi tehdä maun mukaan. Uusien rakennekynsien hinnat vaihtelivat 100-120€.

Kynnet: geelilakkaus, oppilastyö New Nails, Oulu

Hampaat
Otin mukaan myös hampaidenvalkaisun, koska sekin on nykyisin jo aika yleistä ja osalle ihan arkipäivää. Hampaidenalkaisuun oli yllättäen kaikista vaikein löytää hintoja ja toisaalta taas palvelua on niin monenlaista aina puhdistuksesta (esimerkiksi soodapesu) hammaslääkärin tekemään valkaisuun esimerkiksi laservalkaisuna. Hampaidenvalkaisua on mahdollisuus tehdä myös kotivalkaisuna, mutta tässä kohtaa laitan kädet kyynärpäitä myöten ristiin, ettei kukaan erehdy tilaamaan mitään tv-shopin tyyppisiä systeemejä, arveluttavia ja tuntemattomia merkkejä ebaysta tai (se pahin vaihtoehto) kiinakaupoista. Vääränlaisilla aineilla kotivalkaisussa voi pilata hampaat loppuelämäkseen. Edullisin vaihtoehto valkaisuun on valkaisevat hammastahnat, kuten apteekeissa ja päivittäiskaupoissa myytävät turvalliset tuotteet. Toki niiden teho on suht pieni ja supervalkoista jenkkihymyä niillä on turha odottaa. Ja sitten ne löytämäni hinnat: laservalkaisu 295-340€, tehovalkaisu 280-550€, kevytvalkaisu 175-280€ ja kotivalkaisu 280-300€. Kotivalkaisu tarkoittaa tässä hammaslääkäriltä saatua pakettia kotivalkaisuun.


Vartalo
Vartalolle olisi myös vaikka ja mitä hoitoa ja huoltotoimenpidettä tarjolla, mutta koska tästä näyttää tulevan jo muutenkin ihan mahdottoman pitkä kirjotus, niin otetaan esimerkkeinä vain pari. Karvanpoisto näin talven jäljiltä on varmasti meille jokaiselle enemmän tai vähemmän ajankohtaista, joten poimin mukaan sokeroinnin. Pakettina (sääret, bikinialue ja kainalot) sokerointi maksaa keskimäärin noin 80-120€ tai vaihtoehtoisesti tuntiveloituksena keskimäärin 80€/tunti.
Juhlapäivää ajatellen suihkurusketus tuntuu myös olevan monella suunnitelmissa ja miksipä ei, jos ei halua ainakaan näin alkukesästä olla ihan yhtä valkoinen kuin pukunsa morsiamia ajatellen. Hinta suihkurusketukselle oli n. 35€ paikkeilla.


Keskityin tässä nyt siis tuohon kauneudenhoitoon ja niiden hintoihin ihan omasta mielenkiinnosta. Näiden lisäksi hääpäivää ajatellen morsian maksaa puvusta, asusteista, kukista.. Hintahaarukka noille voi olla mitä vain nollabudjetista tuhansiin euroihin.
Mihin sitten itse satsaan? Voisi kai lyhyesti todeta, etten oikein mihinkään. Tai ainakaan ostopalveluina. Tarvittaessa teen meikin ja kampauksen itse, hoidan ihoani kotosalla samaan tapaan kuin tähänkin asti. Ripsiä en voisi edes ajatella laittavani, koska silmät ärtyy jo ripsiväristäkin. Aika suuresti käytettävä budjetti määrittelee mihin pystyn panostamaan. Tällä hetkellä se ei todellakaan ole paljoa, mutta en koe jääväni mistään oleellisesta paitsi. Toki olisi ihana antaa kaikki ammattilaisen käsiin ja vain nauttia lopputuloksesta. En tiedä onko se iän tuomaa viisautta vai vaan tilanteen mukaan elämistä, mutta tiedän että ne tärkeimmät asiat on ihan jossain muualla kuin täydellisessä meikissä tai tuuheissa ripsissä.

Kuva: Hidasta elämää-instagram

Ja niille, joita häähöpinäni (ilman häitä) ihmetyttää tai jopa ärsyttää, niin voisin sanoa että loppujen lopuksi asia taitaa kuitenkin olla minun ja sen toisen osapuolen välinen. Ja voisiko olla myös, niin että minä tiedän asiasta jotain enemmän.. Tämä nyt ehkä oli vähän turha kommentti loppuun, mutta kaikki aikanaan ja oikeana hetkenä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti