keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Vapaaehtoisesti vapaaehtoiseksi

Olen varmaan jossain yhteydessä täällä blogissa aiemminkin kertonut tekeväni vapaaehtoistyötä. Olen vapaaehtoisena Hivpointilla ja Tunne rintasi ry:llä. Hivpointin vapaaehtoinen olen ollut jo hitusen pidempään ja tämän vuoden alussa kouluttauduin Tunne rintasi ry:n vapaaehtoiseksi. Miksi sitten vapaaehtoistyötä? Minäpä avaan omia ajatuksiani vapaaehtoistyöstä ja toivon mukaan saan istutettua johonkin toiseenkin pienen siemenen, josta kasvaisi iso innostus alkaa vapaaehtoiseksi jollekin itseä kiinnostavalle taholle ja itselle sopivalla tavalla.Kuten nimikin jo kertoo on vapaaehtoistyö oma valinta, haluat omasta tahdosta tehdä jotain jonkun muun hyväksi ilman työstä tavallisesti saatavaa korvausta eli palkkaa. Vapaaehtoistyössä on kuitenkin vapaus valita se kuinka paljon aikaasi ja resursseja haluat työllesi antaa, sillä aika on oikeastaan ainoa mitä itse vapaaehtoistyössä menetät, mutta parhaimmillaan saat niin paljon takaisin itsellesi. Uusia kokemuksia, tekemisen iloa, ihmisten kohtaamista ja vaikka mitä. Itse koen ainakin jääväni selvästi ja pitkästi plussan puolelle, jos hyvät ja huonot puolet ynnätään. Huonoja puolia? Ei kai niitä edes ole 😊 Toki vapaaehtoistyön työnantaja on velvollinen huolehtimaan vapaaehtoisistaan, siinä missä vapaaehtoiselta odotetaan jonkinmoista aktiivisuutta töidensä suhteen. Työ on siis vastavuoroista, kuten työsuhteet yleensä on.


Itse olen valinnut vapaaehtoistyöni ihan mielenkiinnon ja oikeaa ammattiani (sairaanhoitaja/seksuaalineuvoja) tukeviksi. Molemmat on terveydenhoitoon liittyviä, ennaltaehkäisevää ja varhaista toteamista tukevaa työtä. Hivpointilla keskitytään hiv-tartuntojen ennaltaehkäisemiseen ja tietysti myös jo tartunnan saaneiden tukemiseen, mutta pääpaino on ehkäisevässä työssä, jota tehdään usealla eri tavalla. Itse olen ollut mukana Vartiuksen raja-asemalla tekemässä työtä Venäjältä tulevien tartuntojen ehkäisemiseksi jakamalla infoa, kondomeja ja tekemällä hiv- testausta. Viime syksynä ensimmäistä kertaa kahden päivän reissussa ja nyt kesäkuun alussa teimme kolmen päivän reissun. Reissut on kyllä ihan työtä, mutta aivan mahdottoman mukavia. Avoimuudella, oikealla asenteella ja huumorilla pärjää pitkälle, vaikka samalla jakaakin tärkeää tietoa ja kondomipakkauksia. Heinäkuussa on vuorossa Oulun Pride.
Tunne rintasi ry:n vapaaehtoistyötä en ole vielä päässyt aloittamaan, mutta syksylle on jo sovittuna pari juttua. Tämä työ keskittyy rintojen omatarkkailuun ja rintasyövän mahdollisimman varhaiseen toteamiseen. Työ ei ehkä niinkään ole ennaltaehkäisevää, kuten hivin suhteen, mutta molemmissa keskitytään hyvin vahvasti oikean ja asianmukaisen informaation antamiseen. Tämä on minusta se todella tärkeä osa molempien järjestöjen työtä ja tukee loistavasti julkista terveydenhuoltoa, jossa resurssit tehdä vastaavaa työtä on hyvin rajalliset. Naisena minulle tietysti nämä rinta-asiat on jo omakohtaisestikin läheisiä. Miehiä unohtamatta. Tunne rintasi ry:n työssä minut tapaa näillä näkymin esimerkiksi I love me-messuilla lokakuussa.


Tässä minun vapaaehtoistyötäni lyhyesti kerrottuna. Jos jokin asia kiinnostaa, kysy rohkeasti. Joko sinulla on oma vapaaehtoistyö tai oletko harkinnut vapaaehtoiseksi alkamista? Suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Tekemisen meiningin lisäksi saat hyvän mielen ❤️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti