keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Turkansaaren ulkomuseo

Lupasin kirjoittaa oman postauksen Turkansaaren ulkomuseosta, jossa kävin ensimmäisen kerran viime kesänä. Paikka ja miljöö hurmasi minut heti kerrasta ja museossa olisi, tai on, mukava käydä uudelleen taas tänä kesänä. Tyttärelläni oli ilo olla viime kesänä kesätöissä museolla ja siitä tuli itsellekin innostus käydä tutustumassa museoalueeseen. Samalla näin tytärtäni työn tuohussa, keräämässä luonnonkukkia hääkoristelua varten. Miten mukavaa puuhaa kesätyöläiselle. Tai kenelle hyvänsä :)


Itse alue on melkoisen laaja ja katseltavaa on todella paljon. Ihan mahtava katsaus menneisiin aikoihin ja elämään. Historiaa löytyy niin monesta eri näkökulmasta, erilaisista ammateista tai työtehtävistä ihan jokapäiväiseen puuhaan, mitä ennen on kotona tehty. Ja tehdään yhä, työtavat vain on muuttuneet. Pyykkilaudan on korvannut kone ja voin kirnuamisen sijaan valmis paketti tarttuu mukaan kaupan hyllyltä. Paikkoja katsellessa voi kuvitella ihmiset touhuamaan, miettiä mitä kaikkea  vanhoilla rakennuksilla olisikaan kerrottavana. Siinä ovelta kurkistaessa pikkuruiseen piikatytön aittaan, voi kuvitella kuinka lettipäinen piikatyttö on päivän töiden jälkeen painanut päänsä tyynyyn ja hetken ennen nukahtamista kesäyöhön haaveillut naapurin riuskasta renkipojasta :) Ehkä he kohtasivat juhannusyössä..

Minulla on Turkansaaresta muistona melkoinen määrä kuvia. Kaikkea en tässä julkaise. Käykää ihmeessä tutustumassa alueeseen ihan paikan päällä. Kannattaa varata aikaa kierrellä koko alue ja nauttia kauniista ympäristöstä ja entisajan tunnelmasta. Välillä voi piipahtaa vaikka kahvilla museon kahvilassa Ylikärpän talossa. Meille sattui viime kesänä pilvinen päivä ja kuvissa se valitettavasti näkyy.

Turkansaaressa on myös mahdollisuus viettää juhlia ja kesäisin siellä on käytössä kirkko, joka on suosittu vihkikirkko. Häitä voi juhlia vaikkapa navetan ylisille tehdyssä juhlatilassa. En nyt tässä paljasta mitään, mutta käynti kirkossa kieltämättä laittaa kyllä haaveksimaan. Että jos ikinä vielä vihille saakka.. :)Oulun kaupungin sivuilta löytyy tietoa Turkansaaresta sekä muista Oulun seudun ulkomuseoista. Sieltä voi katsoa itseään kiinnostavia kohteita ja olla joko aidosti turistina Oulussa tai kesäturistina kotikaupungissaan, kuten minäkin. Tietoa löytyy täältä.Kahvilan antimiaEi kommentteja:

Lähetä kommentti